ARTICOLE


 

Multi pacienti vin la medicul dentist convinsi fiind ca au o carie sau alte probleme ale dintilor. De aceea, par foarte suprinsi cand medicul le spune ca nu sufera de altceva decat de hiperestezie dentinara, cum numesc medicii in limbaj de specialitate dintii sensibili. Cu aceasta ocazie, ei afla ca diversi factori, precum placa bacteriana,...

Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune a dinților, iar tratamentul ei este efectuat in cabinetul de medicină dentară. Caria este descrisă ca un proces infecțios cronic al dintelui, cu evoluție îndelungată, determinată de acțiunea simultană a trei factori : calitatea țesuturilor dure dentare, placa bacteriană și alimentația.

Fiecare persoana a auzit cel putin o dată: "Vă aștept la cabinet peste 6 luni pentru un control periodic de rutină." De ce suntem chemați cel puțin de două ori pe an în cabinetul stomatologic?

Consultul stomatologic de rutină are ca scop detectarea patologiei orale în stadiu incipient. Haideți să luăm ca și exemplu caria dentară. O primă etapă a cariei este reprezentată de demineralizarea smalțului dentar, formând așa numita "pată albă", cretoasă. Detectată în acest stadiu, caria este reversibilă. Tratamentul este foarte simplu și puțin costisitor: o remineralizare a smalțului va rezolva problema. Atunci de ce nu ne prezentăm de bună voie în cabinet când avem cariile în acest stadiu? Pentru că nu simțim nicio durere. Nu avem niciun stimul care să ne împingă spre a ne programa la stomatolog.
Totuși, netratată, această carie incipientă va continua să patrundă spre interiorul dintelui, trecând de joncțiunea smalț-dentină. Odată patrunsă în dentină, vom începe să simtim o anumită sensibilitate. Această sensibilitate se amplifică odată cu dezvoltarea cariei. Deoarece la inceput durerea provocată nu este de intensitate mare, tindem să o ignorăm. Având alte priorități în viața de zi cu zi, nu ne vom prezenta la doctor doar pentru o simplă și mică sensibilitate. Cu cât avansează însă, caria ne va provoca durere tot mai mare, în special la contactul cu rece sau dulce. Pană caria nu este foarte aproape de camera pulpară, durerea va fi prezentă atâta timp căt dintele este în contact cu stimulul.
În momentul în care durerea este destul de mare încât să ne aducă în cabinetul stomatologic, caria dentară este deja într-un stadiu avansat, ajungând extrem de aproape de camera pulpară. De aici nu mai este foarte mult până pulpa dentară va fi afectată, vitalitatea dintelui având zilele numărate. Tratamentul este deja mult mai complex și mai costisitor decât al unei carii incipiente, prezentă doar la nivelul smalțului.
Ce trebuie să facem pentru a nu ajunge aici? Să ne prezentăm de două ori pe an la controlul stomatologic de rutină. Medicul stomatolog va realiza o igienizare completă a cavității orale: detartraj (doar atunci când este cazul), periaj profesional, air flow și fluorizare. Aceste manopere presupun riscuri minime și costuri mult inferioare altor tratamente dentare complexe.
După o curățare migăloasă a cavității orale, stomatologul poate observa orice neregularitate în ceea ce privește dinții sau mucoasa orală. Dacă există carii sau alt fel de patologie, acestea pot fi detectate în stadiu incipient, ceea ce crește foarte mult șansa reușitei unui tratament rapid și simplu.
www.doctoruldedinti.info

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți