Hiperestezia dentinara

04.05.2018

Multi pacienti vin la medicul dentist convinsi fiind ca au o carie sau alte probleme ale dintilor. De aceea, par foarte suprinsi cand medicul le spune ca nu sufera de altceva decat de hiperestezie dentinara, cum numesc medicii in limbaj de specialitate dintii sensibili. Cu aceasta ocazie, ei afla ca diversi factori, precum placa bacteriana, tartrul, alimentatia bogata in produse acide si bauturi acidulate, erodeaza smaltul dintilor. Cu timpul, acesta se fisureaza si, astfel, stimulii externi (rece, cald, acru, dulce, agresiunea prin periaj) ajung mai usor la nervul dintelui, provocand durerea.

Periajul poate agresa dintii?
Da! Un periaj incorect si agresiv, cu miscari pe orizontala, de la stanga la dreapta sau invers, poate provoca hiperestezia dentinara. Multi oameni cred ca periajul apasat, facut la repezeala, dar cu zel cum se spune, ar fi o metoda eficienta de curatare a dintilor si de indepartare a placii bacteriene sau chiar de albire. Numai ca un astfel de periaj nu face decat sa agreseze gingiile, care se retrag spre radacina dintelui, descoperind astfel dintele si favorizand actiunea stimulilor externi, care ajung mai usor la nerv. In plus, exista si paste de dinti abrazive care pot rani gingiile si pot fisura smaltul dintilor.

Hiperestezia nu este o boala descoperita recent, dar ea afecteaza din ce in ce mai multi oameni in prezent, in special tineri, din cauza obiceiurilor alimentare uneori nesanatoase. Abuzurile de alimente acide, de bauturi acide si carbogazoase, de mancare tip fast-food, de dulciuri adaugate la o igiena deficitara a dintilor distrug smaltul acestora.

Sursa: www.csid.ro
www.medicistomatologi.ro
www.dentistul.info

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți