Albirea dentară realizata în cabinetul stomatologic

24.08.2018

Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacţie a importanţei tot mai mare pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare. În aceste condiţii nu este de mirare că albirea dinţilor este o procedură solicitată în special de persoanele supuse atenţiei ochiului public.
Aceste tratamente cosmetice diferă în privinţa eficacităţii, costului, durabilităţii şi a afectelor secundare, însă albirea dinţilor se referă în general la aplicarea compuşilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Aceşti agenţi strabat smalţul şi albesc dentina, treptat, în timp.
Gradul de albire a dintelui variază în funcţie de mai mulţi factori: tipul de pete, concentraţia agentului de albire din produsul utilizat, timpul în care agentul de albire acţionează pe dinte şi frecvenţa cu care tratamentul este repetat.
Există câţiva paşi necesari înaintea unui tratament de albire a dinţilor. În primul rând medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinţilor nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară şi persoanelor cu dinţi foarte sensibili sau alergice la peroxid.
Trebuie să avem în vedere şi faptul că albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului plombei.
Candidaţii ideali pentru albirea dinţilor sunt persoanele ce prezintă pe dinţi pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.
Cu cât culoarea dinţilor se îndepărtează de la galben spre vineţiu şi cenuşiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat. Albirea presupune deschiderea nuanţei de alb cu câteva grade, rezultatul final depinzând de natura şi gravitatea petelor asupra dintelui.
Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 40 %. Tratamentul poate dura în jur de 1-3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 - 8 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani.
Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul curata cu o pasta abraziva suprafata dentara, izolează gingiile pentru a le proteja - cu gel sau baraj de cauciuc şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială - leduri sau laser - pe suprafeţele dentare, timp de cateva minute (in functie de recomandarea producatorului).
Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure.Există însă cazuri speciale, când apar unele efecte neplăcute. Printre acestea se numără hipersensibilitatea dentinară care trece dupa cateva zile de la sine.
Menţinerea nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate si o igienă orală corecta..
Folosirea pastei de dinti potrivite este importanta in mentinerea albului dintilor. De asemenea, se recomandă evitarea pe cât posibil a fumatului, renunţarea la acest lucru ajutând foarte mult la menţinerea unei danturi curate şi sănătoase.
Bibliografie: https://www.csid.ro

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți